Blog

Kako prepoznati dobrog fizioterapeuta?

Pravilo koje važi za svaku profesiju je da uvek postoje manje i više kompetentni radnici. Verovatno ste nekada bili nezadovoljni uslugom, ali se neprijatno iskustvo završavalo sa vašim negodovanjem i stresom? 

Ne možemo baš uvek biti na oprezu, ali kada je u pitanju zdravlje rizikom možemo izgubiti mnogo i zato treba da budemo sigurni da smo angažovali stručnjaka. Kako prepoznati dobrog fizioterapeuta?

1.Znanje je moć

Kursevi, sertifikati i formalno obrazovanje čine dobrog terapeuta? Da, ali ne znače mnogo ukoliko se on kontinuirano ne usavršava. Ukoliko primetite da je vaš fizioterapeut uključen u aktivnosti zahvaljujući kojima svakodnevno unapređuje svoje znanje, znajte da ste u pravim rukama. 

2.Kritičko mišljenje

Simptomi određenih povreda ili deformiteta nemaju uvek istu dijagnostiku. Vaš terapeut treba da uzme sve mogućnosti u obzir i tek nakon ozbiljnog promišljanja prepiše odgovarajuću terapiju. Kako to izgleda u praksi?

Došli ste na terapiju zbog bola u ramenima. Vaš terapeut će ispitati sve moguće izvore nelagodnosti, od vrata do kukova, a zaključak koji donese će biti smislen, biće uzrokovan nečim čega niste bili svesni i dobićete terapiju kakvu niste očekivali. Rezultat: rame će prestati da vas boli, ali ćete izgubiti i bol u leđima koji ste godinama povremeno imali. 

3.Lično iskustvo 

Godine iskustva u praksi ne moraju značiti mnogo. Terapeut koji je bio sportista, lakše će sanirati sportske povrede. Atletičar će biti stručnjak za povrede nastale tokom trčanja, plesač za povrede nastale u plesnoj sali...Nećete uvek naići na teraputa koji se bavio istim sportom kao i vi, ali će ukoliko ima lično iskustvo mnogo bolje pristupiti saniranju sportskih povreda. 

4.Strast

Možda vam zvuči kao kliše, ali ako volite ono što radite – bićete dobri u tome. Strast je nešto što ne može da se nauči na fakultetu ni u praksi, a ključan je element koji izdvaja natprosečne pojedince. 

5. Komunikacija 

Znanje je moć, ali samo ako umete da ga prenesete. 

Dobar terapeut će saslušati sva vaša pitanja i odgovoriti vam tako da zaista razumete rečeno. Bez nerazumljive terminologije. On će vas podsticati da postavljate još pitanja, a vi ćete se na kraju tretmana osećati kao stručnjak. A to će učiniti da se osećate mnogo sigurnije. 

Ovih pet kvaliteta nisu odrednica da li je vaš fiziotereput dobar ili nije. To su osobine koje se cene kod profesionalanca. Najbitnije je da se osećate bezbedno i sigurno, a dobra komunikacija, iskustvo, znanje i ljubav prema poslu  značajno će uticati na kvalitet usluge. 

POPUSTI NA FIZIKALNU TERAPIJU U DYNAMIC-U: Pročitajte više OVDE.  

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai