Blog

Kako odoleti iskušenjima: Vežba za jak um i odlučnost

Posedovanje odgovarajućih informacija o ishrani i vežbanju je veoma bitno. Ipak, sticanje zdravih navika može biti prilično naporno. Ukoliko želite da vaša snaga volje bude toliko jaka da možete da savladate svaku prepreku i izazov, prvi korak jeste upravo razvijanje alata koji će vam pomoći da promenite pogled na sopstvene ciljeve. A kako to uraditi?

Današnje društvo je zavisno od brzih informacija. Stoga je i želja za kratkotrajnim zadovoljstvima toliko jaka, da često zbog toga žrtvujemo dugoročne ciljeve i zanemarujemo brigu o zdravlju. 
I bez obzira što su ta instant zadovoljstva lošeg kvaliteta (brza hrana ili gazirana pića), njihova dostupnost i sposobnost da momentalno zadovolje potrebe značajno utiču na našu snagu volje i čine nam se primamljivije od nečega što zahteva strpljenje i odricanje, ali i rezultate (kao na primer uočavanje napretka nakon vežbanja).

Veći deo krivice za ove činjenice nosi preopterećenost brzim informacijama, ali značajan deo je u samoj osnovi ljudske prirode. Deo koji nam je neophodan za preživljavanje. 

Tokom kamenog doba život nam se svodio na borbu za opstanak.  A ta borba je podrazumevala da ćemo pojesti bilo šta jer nismo mogli da budemo sigurni da ćemo uopšte imati sledeći obrok. Pećinski čovek nije baš imao dugoročne ciljeve.

Ipak, složićete se da su okolnosti danas malo drugačije. I zašto se onda toliko borimo sa našim instinktima?

Šta ako padnem u iskušenje?

Nedavno je urađeno istraživanje koje je pokazalo da pojedinici koji su između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva izabrali dugoročne, imaju jaču moždanu aktivnost u prefrontalnom korteksu – delu mozga koji je bitan za kontrolu ponašanja, inicijativu, motivaciju i emocionalnu ekspresiju, posebno zbog povezanosti sa limbičkim sistemom mozga zaduženim za aktivaciono-pokretačke i voljne nagone.

Ukoliko razmišljate o svojim dugoročnim ciljevima i budućnosti pre nego što dođete u iskušenje, verovatnoća da ćete pasti u iskušenje je mnogo manja. Kako biste prevazilišli sve prepreke, bitno je da postavite visoke ciljeve. Pa, hajde da zamislimo vašu idealnu budućnost. 

Vežba koja će vam pomoći da ostanete istrajni

Dobro proučite ova pitanja i odgovorite na njih što iskrenije. Slobodno uzmite olovku i papir i zapišite ih.

Na taj način ćete imati nešto vizuelno i opipljivo što će učiniti ceo proces mnogo boljim. 

•    Kako ćete izgledati ako budete živeli zdravim načinom života?
•    Kako će se to odraziti na vašu fizičku snagu?
•    A na vaš karakter?
•    Kako će se to odraziti na vaš fitnes nivo i liniju?

I nemojte zaboraviti psihičke benefite: 

•    Kako bi se zdraviji način života odrazio na vas emotivno i psihički?
•    Kako bi uticao na vaše samopouzdanje?
•    Kakav bi uticaj imao na vaše blagostanje i kako bi unapredio vaš odnos sa drugim ljudima?
•    Kako bi uticao na vaš socijalni život?
•    A na vašu karijeru?
•    Koliko srećniji smatrate da biste bili?

Zamislite budućnost. Vizualizujte scenarije koji bi mogli da se dese. Kako se osećate? Produbite te pozitivne emocije jer se misli vrlo lako mogu pretvoriti u osećanja, a to je najbolji način da sprovedete ideje u praksu. Svi mi možemo da sanjarimo o tome kako  ćemo biti zdraviji, ali ukoliko zaista ne osećamo tu pozitivnu emociju, vrlo je verovatno da ćemo izgubiti motivaciju. 

Moć pozitivnog razmišljanja

Sledeći put kada poželite da popijete nešto gazirano ili da pojedete brzu hranu, misao „ne bih smeo to da uradim“, zamenite mislima o tome kako je dobro biti zdrav i u formi. Razmišljajte kako možete da istrčite ceo maraton ili da uđete u stare, omiljene farmerke.

Ova osećanja rađaju moć  i mnogo su efektivnija od „ne bih smeo“ misli. 

Vežbajte ovaj način  razmišljanja i pokušajte da osvestite svoje emocije. Evocirajte pozitivne misli i emocije pre nego što i dođete u iskušenje i ubrzo će vam postati navika. Navika koja će vam omogućiti da živite zdravo, izgledate i osećate se bolje nego ikada. Preuzeto sa www.lesmills.com

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai