Blog

Plivanje: Najbolji put do rezultata!

Plivanje sa sobom nosi brojne benefite. Zbog specifičnog uticaja na mišićne grupe i aerobni učanak, ovaj sport se smatra jednim od najefektivnijih oblika vežbanja. 

Osim što ćete povećati mišićnu masu i nivo izdržljivosti, sagorećete i znatan broj kalorija. Ipak, da biste efektivno vežbali na bazenu potrebno je da znate tri stvari: 

•    Koju mišićnu grupu aktiviraju određeni pokreti?
•    Da li se plivanje uklapa sa vašim režimom ishrane?
•    Kako da se pripremite za trening?

Koji stil plivanja je za mene?

Svaki stil plivanja angažuje određenu grupu mišića i zato je izuzetno bitno da korstite više od jedne tehnike. 

Kraul često odgovara plivačima koji vole brzinu. Angažuje mišiće u predelu grudi i leđa, a zahvaljujući brzim pokretima ruku poboljšaćete i eksplozivnost što će dovesti do veće snage i brzine. 

Leđna tehnika je manje intenzivna od kraula ili prsnog plivanja. Ukoliko vam je potreban odmor od vežbanja u teretani, ova tehnika je idealna za vas. Preporučuje se i plivačima koji nemaju dobru tehniku disanja, ali i ukoliko imate bolove u leđima.

Aktiviraće bočne i mišiće leđa, zahteva dosta koordinacije, snage i fleksibilnosti. 

Prsna tehnika je odlična za početnike jer nije suviše naporna. Pri ovom stilu glava je iznad vode što omogućava bolji pregled prostora i smanjuje teškoće u disanju.  

Delfin je tehnika plivanja zahvaljujući kojoj ćete potrošiti najviše kalorija. Ubrzaćete metabolizam, ojačati core, oblikovati mišiće grudi, ramena i leđa, ali i povećati nivo snage i eksplozivnosti. 

Koliko često treba da plivam?

Kao i kod bilo kog koncepta vežbanja, postizanje balansa predstavlja ključnu stvar. Ukoliko vežbate u teretani ili idete na grupni fitnes, potrebno je da obratite pažnju na činjenicu da je vašem telu potreban oporavak. 

Na primer, ukoliko radite treninge snage tri puta nedeljno, dva termina na bazenu će biti sasvim dovoljna. Ukoliko osetite da vaš organizam dobro podnosi taj ritam treninga možete ubaciti još jedan, ali obavezno rezervišite jedan dan za rehabilitaciju.

Kako do najboljih rezultata?

Pravilna hidratacija i ishrana su sastavni deo treninga. Mnogi  početnici naprave grešku misleći da im hidratacija nije potrebna jer se u bazenu ne znoje. Vaše telo gubi tečnost i dok plivate i potrebna mu je hidratacija. 

Ako ste početnik, pravilna ishrana vam može pomoći da brže razvijete snagu i kardio sposobnosti.

Glavno gorivo su ugljenihidrati. Treba da jedete dva do četiri sata pre plivanja, a manje obroke možete konzumirate i 30 minuta pre termina. 

Sledeći put kada nerado krenete na kardio trening, pokušajte da ga zamenite plivanjem. Efekti će vas iznenaditi!

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai