Blog

Osam zabavnih načina borbe protiv stresa

Ne možemo se u potpunosti osloboditi stresa ali postoje tehnike koje će nam pomoći da ga ublažimo i na taj način unapredimo kvalitet života. 

Zdrava zabrinutost nam omogućava da se pripremimo za potencijalne opasnosti i ključna je za rešavanje problema. Sa druge strane, nezdrava briga narušava naše zdravlje, blokira nam kreativnost i sprečava normalno funkcionisanje organizma. 

U ovim slučajevima javljaju se napetost, poremećaji sna, iscrpljenost, pad imuniteta, umor, pad koncentracije, bolovi u vratu i u nekim slučajevima napadi panike. 

Ali kako se izboriti protiv najveće boljke modernog vremena? 

1.Smejte se na silu

Lažni osmeh i nije tako loša tehnika. Bar kada je u pitanju borba protiv stresa. Ako naterate sebe na smeh, čak i ako je u pitanju samo blagi osmeh, momentalno ćete se osećati mnogo bolje. 
„Smejanjem aktivirate mišiće na licu, a oni su povezani sa centrima u vašem mozgu. Na taj način šaljete mozgu signale da ste dobro.“, objašnjava Philip Muskin, profesor psihijatrije na Medicinskom Univerzitetu u Njujorku. 

2.Gledajte fraktale

Fraktal je geometrijski oblik koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih bar približno umanjena kopija celine. Pored toga što su izlomljeni, za fraktale je karakteristično da se isti oblik stalno ponavlja. Istraživanja pokazuju da posmatranje fraktala u formi okeanskih talasa, pahuljica pa i zakrivljenih poteza četkicom na slikama ima umirujući efekat na mozak. 

3.Radite kućne poslove

Možda ne zvuči tako opuštajuće ali određeni monotoni pokreti koje izvodite radeći kućne poslove mogu značajno pomoći u borbi protiv stresa. A i uradićete nešto korisno.

4.Pomazite psa 

Malo vremena sa psom, pa čak i ako nije vaš, utiče na smanjenje stresa. Istraživanja pokazuju da naši kućni ljubimci mogu da ublaže simptome anksioznosti i depresije. 

5.Radite sve obrnuto 

Pokušajte da pišete drugom rukom. Ili obrnite raspored na radnom stolu, makar na jedan dan. 

6.Psovanje je u redu

Ružne reči upućene drugoj osobi nisu dobra ideja, ali ako objekat vaše frustracije nije u okolini, slobodno se opustite. U Nemačkoj čak postoji telefonska linija gde je glavni zadatak operatera da vas naljute kako biste ih opsovali . Nažalost, u Srbiji još uvek nemamo takve linije ali nemojte se uzdržavati da opsujete naglas, sami. Probajte! 

7.Isplanirajte godišnji odmor

Planiranje puta vas podseća da se u vašem životu ne događaju samo ružne i stresne stvari. Preusmerićete negativne misli na nešto opuštajuće i korisno. U slučaju da datum odlaska na godišnji odmor nije ni blizu, isplanirajte šta ćete raditi za vikend. 

8.Vrištite

Ne zvuči zabavno? Razmislite opet. Vrištanje će biti odlična terapija kada se osećate kao da ćete eksplodirati.  Samo se potrudite da budete sami. Iznenadićete se koliko ćete se bolje osećati! A ako ste pobornik tradicionalnih tehnika za opuštanje ili jednostavno želite da isprobate sve – do 31. maja u našem centru uz uplaćen termin masaža možete i besplatno da uživate na zatvorenom bazenu. Pročitajte više o ponudi OVDE

I ne zaboravite: Osmeh na lice. :)

 

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai