Blog

Koji sport odabrati za dete?

Odgovarajući izbor sportske discipline kojim će se dete baviti je važna odluka. Ali ne mora biti odluka koju biste trebali da donesete sami  i koja će biti nepromenljiva. 

Pre nego što počnete da tražite idealan klub i sportsku discpilinu predlažemo vam:

Razgovarajte sa svojim detetom

Ovaj korak je izuzetno važan, a mnogi roditelji ga preskoče smatrajući da je dete isuviše malo da bi znalo i razumelo šta je najbolje za njega. 

I jeste ukoliko razgovoru pristupite suviše ozbiljno. Posmatrajte dete dok se igra,  razgovarajte o njegovim interesovanjima i željama  - kroz igru ćete zajedno doći do odgovora.

Na primer, nije dobra praksa tražiti od deteta da igra šah samo zbog toga što je pokazalo da brzo uči i napreduje u toj igri. Ukoliko mu igranje šaha ne predstavlja užitak, koristiće svaku priliku da sa drugarima igra fudbal jer zapravo uživa u timskim sportovima i ne prijaju mu duga sedenja i analize šahovskih partija. 

Kada deca treba da krenu da se bave sportom?

Ne postoji idealno vreme. Odgovor zavisi od sportske discipline, od zdravstvenog stanja deteta, njegovih želja i potreba. Imajte na umu da deci mlađoj od 12 godina mnogo više odgovaraju programi koji su usmereni na razvoj motornih veština i učenje kroz raznovrsni trening, igru i druženje. 

Još jedan važan izbor – TRENER!

Trener će vašem detu biti pedagog, učitelj, pa i uzor. I zato se preporučuje da pre nego što dete upišete na sportski program proverite stručne kvalifikacije trenera, njegove ciljeve i prioritete u radu sa decom kao i kako ćete međusobno komunicirati. 

Vaše dete zaslužuje trenera koji će umeti da kreira pozitivnu atmosferu za učenje. Trenera koji će biti izvanredan pedagog i od koga će naučiti važne životne lekcije o toleranciji, poštovanju drugih, timskom radu i pravednosti.

Ne zaboravite na lekarski pregled 

Kompletan pregled pružiće analizu zdravstvenog stanja deteta i ukazati na eventualna ograničenja za određene fizičke akivnosti.  

Šta ako dete poželi da odustane?

Vaše dete jednostavno nije „pronašlo sebe“ u određenom sportu, oseća se zapostavljeno, neostvareno ili mu očekivanja nisu zadovoljena? Možda nema dobru komunikaciju sa trenerom ili članovima tima?

Pokušajte da poštujete njegove želje i osećanja  i dopustite detetu da promeni sport ili klub.  

I ne brinite, prve lekcije iz istrajnosti i nepokolebljivosti će sasvim sigurno savladati radeći ono što voli. 

Prva odluka ne mora biti ispravna

Svako novo iskustvo je vredno ,  kako za vas tako i za vaše dete. Isprobavanje različitih sportskih disciplina, pauze, pa i razočarenja – sve to vodi do cilja. Potrudite se da budete puni razumevanja i strpljenja. Da vaša deca znaju da ih volite bez obzira da li su pobedili ili izgubili, da li su talentovani ili nisu – budite im podrška.

 

 

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai