Blog

Jovana Stanisavljević: „Deca treba da budu što samostalnija i hrabrija!“

Bebi Bum i Bebi Buć druženja, roditeljima i bebićima predstavljaju pravo uživanje. Mališani se oslobađaju straha od vode, jačaju i razvijaju se pravilno i zdravo. A roditelji? Pa roditelji ne skidaju osmehe sa lica – Bebi Buć i Bebi Bum druženja su pre svega zabavna i produktivna. Zajedno stvaramo najlepše uspomene!

Za pozitivnu atmsferu koja vlada na treninzima najviše su zaslužni naši vredni instruktori. Oni poseduju znanje, iskustvo, motivaciju i veliku ljubav ka svom poslu! 

Još uvek ih niste upoznali? Razgovarali smo sa instruktorkom Jovanom Stanisavljević. Jovana nam je ispričala nešto više o samom konceptu časova i njegovom uticaju na dečiji razvoj. 

Kroz kakve igrice se mališani oslobađaju straha od vode?

Kako dete ne bi stvorilo strah i odbojnost od vode, ne treba ga terati da radi ono čega se boji. Na početku uvek treba pustiti dete da upozna okruženje - šetnjom oko bazena, sedenjem na ivici, upoznavanjem sa rekvizitima i igračkama. 

Adaptacija na temperaturu vode je isto jako bitna, jer je temperatura vode u bazenu hladnija, nego ona u koju su deca navikla da se svakodnevno kupaju. Zato je bitno da se dete postepeno nakvasi i da instruktor, dok drži bebu u naručju, postepano ulazi u vodu.

Uz određene rekvizite, prave instrukcije i pomoć  roditelja, deca se kroz igru oslobode straha i nauče osnove plivanja. 

Kada beba može da krene na Bebi Buć i Bebi Bum druženja?

Urođeni refleks beba prema vodi se gubi oko petog meseca. Zato se savetuje da bebe sa programom krenu pre tog uzrasta. Idealno vreme za pocetak je uzrast posle tri meseca

Sećate li se najmlađeg polaznika?

Najmlađi polaznici su bebe od 3 meseca, koje najbolje reaguju na vodu i najbrže se prilagode, jer i dalje imaju refleks kretanja u vodi.

Zašto je bitno da i roditelji budu prisutni?

Cilj ovog programa je da se deca oslobode od straha i vodu dožive kao prirodno okruženje, što ona i jeste. Da bi to uspeli, bebe moraju da se osećaju sigurno i spokojno, zato su roditelji i njihov zagrljaj najbitniji faktor! U bazenu pored jednog mogu da budu i oba roditelja. 

Kakvi su utisci roditelja?

Roditelji su uglavnom oduševljeni. Kada vide kako njihovo dete refleksno pomera nogice kada oseti kretanje vode, pomalo budi uplašeni kada treba da im zarone glavu u vodu, ali na to se roditelji kao i bebe brzo naviknu. Što je najbitnije, shvate značaj i uticaj ovog programa na njihovo dete, i ubace ga u redovne aktivnosti.

Kada ste odlučili da postanete Bebi Buć i Bebi Bum, instruktor?

S obzirom da već radim kao instruktor plivanja, predškolskog i školskog uzrasta, rad sa decom mi nije stran. U tom uzrastu mnoga deca imaju strah od vode. Od bebi programa sve počinje i taj strah od vode se oslobađa od malih nogu. Jedan od razloga zašto sam se odlučila i za bebi program je značaj instruktora u buđenju svesti roditelja. Uticaj  na to da decu treba što više osamostaliti i osloboditi strahova. 

Zašto vas rad sa decom ispunjava?

Na deci svet ostaje! Zato je značajan uticaj na decu, njihov razvoj, shvatanje, razmišljanje kao i stil života. Rad sa decom ispunjava. Deca se brzo vezuju i to vam može pružiti osećaj da ste korisni i potrebni. U isto vreme pružiće vam mnogo ljubavi, ali neće prestati da vas iznenađuju, pa ćete i vi imati priliku da naučite nešto od njih.

Kakvi su benefiti  Bebi Buć i Bebi Bum časova?

Boravak u vodi i plivanje odlicno utiču na razvoj lokomotornog sistema. Plivanje je takođe jedan vid terapije, utiče na psihu deteta i jača samopouzdanje.

Najmlađi se u vodi navikavaju na samostalno savijanje, i pokretanje svih delova tela. Deca se nalaze u vodoravnom polozaju u kojem se aktiviraju svi mišići i jača muskulatura.

Redovno vežbanje u vodi omogućava brži razvoj u odnosu na decu istog uzrasta koja se ne bave ovim programom.  Dete brze prelazi iz faze ležanja, u fazu savijanja, kasnije stajanja i hodanja.
 

 

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai