Blog

Ana Mitrić: Posle porođaja u najboljoj formi do sada

Trening nakon porođaja često predstavlja ogroman izazov. Vremena je malo, obaveza mnogo, a što više dana prolazi sve je teže pokrenuti se i napraviti prvi, ali najteži korak. 

Naša fitnes instruktorka Ana Mitrić uspela je da se za nešto više od pola godine nakon porođaja vrati u formu. I to ne na pređašnji fitnes nivo! Ana je prevazišla samu sebe. 

Razgovarali smo sa njom kako bismo saznali kada je počela da vežba, na koji način je regulisala ishranu i šta je najviše motiviše. 

Kako si se osećala nakon porođaja?

Sati i sati neopisivih bolova, litre prolivenog znoja, pomisao da nema kraja i da agonija nikada neće prestati...Ali prestane! Rodio se novi život, malo biće koje kažu voliš više od sebe samog. I u pravu su!

Momenat kada sam prvi put uzela Davida u ruke učinio je da sve ružno nestane kao gumicom obrisano i ostane samo neopisiva sreća i beskrajna ljubav.

Par dana posle porođaja i zapravo ceo prvi mesec su bili poprilično teški za mene jer sam uvek bila aktivna, a sada sam bila vezana za kuću i ograničena sa kretanjem kako zbog bolova u leđima tako zbog rane od samog porođaja, a i popriličnog viška kilograma (o neprospavanim noćima da ne govorim...)

Žene često upadnu u postporođajnu depresiju koja ume da bude poprilično teška. Kod mene je sve to kratko trajalo jer me je bebac punio pozitivnom energijom i svaki novi dan sa njim mi je bio pun zanimljivosti i iznenađenja, ali sam vrlo brzo rešila i da se vratim na trening i zapravo je to bio izduvni ventil koji mi je bio preko potreban. Tih MOJIH sat vremena gde mogu da isključim glavu i posvetim se sebi...neprocenjivo!

Kada poceti sa vežbanjem?

Ukoliko je porođaj bio prirodan preporučljivo je da sačekate prvu kontrolu kod ginekologa koja je otprilike posle pet nedelja, a za carski rez je potrebno ipak malo više kako bi se mišići trbušnog zida doveli u red. Ja sam lično tako uradila i već posle pet nedelja sam opet bila među tegovima u teretani.

Da li mame mogu da vežbaju i doje?

Na ovu temu postoji zilion rasprava o tome da li da ili ne... Neki će vam pak reći da ne valja vežbati zbog lučenja mlečne kiseline koja može da naruži ukus mleka pa da beba prestane da sisa... Ja lično smatram da je ključ u umerenosti i u tome da imate nekog stručnog sa kime ćete da radite. Nisam i nemam i dan danas nikakvih problema oko dojenja. 

Na koji način si regulisala ishranu?

Počela sam da jedem zdravo. Lično nisam neko ko je veliki gurman i u samoj trudnoći nisam puno jela ali opet...posle porođaja mi je bio ostao višak od 13 kila.

Trudila sam se da imam više obroka u toku dana i da jedem ovsene pahuljice, jaja, meso, voće, povrće, salate i nemasne sireve...Slatkiše sam u potpunosti izbacila kao i sokove i alkohol koji i inače zbog dojenja ne sme da se pije. 

Kako se nosiš sa manjkom energije?

Prosto i jednostavno...Zdravom ishranom i treningom kao i malim Davidom koji mi svakim svojim osmehom osunča dan.

Kako se danas osećaš?

Osećam se iskreno nikad bolje i možda će zvučati suludo, ali mislim da sam i u životnoj formi što se treninga tiče. Sav višak kilograma je skinut...Trbušnjaci su opet tu...Osećam se zdravo, funkcionalno i snažno što mi je zaista neophodno s obzirom da sam po ceo dan sa malim koji više i nije toliko mali s obzirom da je bucko od deset kila. :)

Preporučujem svim mamama da se pokrenu i da dozvole sebi taj luksuz da odvoje sat vremena za sebe svaki dan kako bi uradile nešto dobro za svoje telo, zdravlje i duh.

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai